Felsökning med DTraceTookit – Datormagazin nummer 10 2010

Sedan ungefär en vecka tillbaka finns Datormagazin 2010-10 i butikerna. Där skriver jag och David Boman om felsökning med DTraceToolkit.

Solaris (och OpenSolaris) har många funktioner som saknar motsvarighet eller är betydligt kraftfullare än andra operativsystem. I artikeln tittar vi på DTraceToolkit som ger systemadministratören och utvecklaren en mängd möjligheter att felsöka och hitta flaskhalsar.

DTrace är ett ramverk i Solaris för att spåra exekvering av program. När ett program körs kommer det att anropa operativsystemet för att utföra olika uppgifter såsom att öppna filer, skriva i minnet, kommunicera över nätverket med mera. Med DTrace kan du fånga dessa anrop och utföra olika åtgärder. Detta kan du göra i de flesta operativsystem men fördelen med DTrace är att prestandaförlusten för att spåra väldigt låg. DTrace låter dig också skriva program som kan välja vad som skall spåras och vad som skall hända vid de olika anropspunkterna. Detta ger dig möjlighet till väldigt effektiv spårning samtidigt som systemet påverkas minimalt.

Läs resten av artikeln i Datormagazin nummer 10 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.