Säkerhetskopiering online för svenskar, del 3: Mitt val – Backblaze

Det är nu två månader sedan jag bestämde mig för att använda Backblaze för online-backup. Tidigare i veckan blev backupen klar, det tog alltså strax över sju veckor att ladda upp 640 gigabyte. Datorn stod på dygnet runt vilket ger en snitthastighet på runt 14 gigabyte per dygn, vilket är något bättre än det resultat jag presenterade i mitt inlägg om hastighet för online-backup från Sverige.

Som jag skrev i andra delen av min artikelserie om säkerhetskopiering online där jag jämförde backuptjänsters funktionalitet hade Diinos klient en del egenheter. Dessa egenheter diskvalificerade tyvärr Diino och jag valde Backblaze.

En stor anledning till att jag valde Backblaze är att de är väldigt öppna. Via sin blog berättar de inte bara hur deras lagringsservrar ser ut och om sina planer för expansion. De berättar också när saker går fel, som deras senaste schemalagda underhåll. För mig är det viktigt att känna att jag litar på det företag som jag använder för backup, och Backblaze:s öppenhet har gjort att de vunnit mitt förtroende.

Göteborg Aero Show – Frecce Tricolori, italienska flygvapnets uppvisningsgrupp, står redo för start Add a caption Frecce Tricolori (italienska flygvapnets uppvisningsgrupp)

Det finns dock några nackdelar med Backblaze. Jämfört med Diino är de långsamma, men inte så långsamma att det blir ett problem. Den första backupen tog visserligen lång tid, men nu bör det inte bli några problem att hänga med. En helg då jag fotograferar mycket, till exempel Göteborg Aero Show, blir det som mest 20 gigabyte bilder, vilket tar under två dygn att ladda upp till Backblaze.

En annan nackdel är att Backblaze vägrar ta backup på filer med filändelsen .iso. Vilka ändelser som exkluderas är konfigurerbart, men vissa går tyvärr inte att ta bort från listan. En lösning är att lägga filerna i en zip-fil, vilket visserligen är lite omständigt men en variant jag funderar på om jag har några viktiga iso-filer (till exempel egna DVD-bildspel).

Just nu ser Backblaze:s backuprapport ut så här:

Jag har lagt till ett 30-tal mappar i Backblaze:s lista över mappar som inte ska backas upp. Dessa är bland annat Lightrooms preview-cache och Itunes photo cache. Jag funderar dessutom på att exkludera den mapp Itunes använder för backup på min iPhone och iPod Touch. Backup tas varje gång enheterna synkas med datorn och är på flera gigabyte stycket. Eftersom listan över exkluderade mappar är så stor hade det varit bra med ett bättre användargränssnitt för att ändra och uppdatera listan, så det ligger också på min önskelista för Backblaze.

Önskelista för Backblaze:

 • Möjlighet att se en rapport på hur många megabyte som backupats för varje mapp (inklusive undermappar). Just nu använder jag programmet Space Monger för att se hur mycket plats olika mappar tar upp på hårddisken.
 • Bättre möjlighet att ställa in hur ofta backup görs, helst på mappnivå. Då hade jag kunnat låta Backblaze ta backup på iPhone-backupen en gång i veckan istället för flera gånger per dag.
 • Ta bort begränsningen som gör att bland annat iso-filer inte kan backas upp. Det går nu att säkerhetskopiera alla filtyper.
 • Bättre gränssnitt för att konfigurera vilka mappar som ska exkluderas.

Backblaze har dock en klient som använder lite systemresurser och inte stör mig med jobbiga meddelanden, så jag är helt klart nöjd.

Detta inlägg avslutar (åtminstone för tillfället) min serie om säkerhetskopiering online. Onlinebackup är dock bara en del för att få säker backup så snart kommer ett inlägg om min backupstrategi där jag förklarar hur jag ser på RAID, lokal backup och versionshantering.

Vill du skaffa Backblaze och samtidigt stötta min blog (jag får 10%) får du gärna använda den här länken. För att hitta bästa online-backupen för just dig kan du besöka backup-guiden.se.

10 kommentarer

 1. Hej. Har gjort en likartad genomgång som dig men börjar luta åt CrashPlan, inte minst då jag vill backa upp flera datorer. Har du kikat på CrashPlan?

  1. Hej Mattias.

   Posta gärna en länk här till dina resultat om du publicerar något. Har du ingen blogg får du gärna göra en gästpost här, hojta så ordnar jag ett konto.

   Jag kollade tyvärr inte mer på CrashPlan än att jag konstaterade att de prismässigt låg på ungefär samma nivå som de andra.

   1. Har nu testat KeepIt, Diino, Backblaze, CrashPlan, Asus WebStorage och F-Secure Online Backup.

    CrashPlan spelar helt klart i en division för sig, i alla fall under givna förutsättningar. En cool grej med CrashPlan är att du dels kan göra fjärrbackuper mellan olika datorer inom samma konto – gratis. Men du kan också göra (krypterade) backuper till vänners datorer som också kör CrashPlan – gratis. Så i nuläget är jag osäker på om jag ens kommer betala för utrymme online/i molnet.

    Skulle kunna återkomma med en +/- lista för de olika tjänsterna om intresse finns.

    1. Bra info, tack så mycket!

     Fjärrbackuper inom samma konto är ju helt klart bra. Liknande funktion finns t.ex. i Windows Live Sync, men det är ju trevligt om allt man behöver finns i samma tjänst.

     Backup till vänners datorer kan ju vara riktigt kostnadsbesparande. Dessutom behöver man väl egentligen inte vara vänner ”på riktigt”, det borde gå att hitta någon som är intresserad av att byta backuputrymme och är backupen krypterad behöver man inte vara rädd för att filerna kommer på villovägar.

 2. Tjenare!

  Hittade ditt inlägg nu när jag för fullt letar backup-alternativ. Jag är ute efter exakt samma lösning som det verkar att du kör med. Dvs foto-backup. Om jag tolkar det rätt så kör du Lightroom med kataloger lokalt och källfiler (raw?) på Backblaze?

  Hur upplever du hastigheten när du vill jobba med / öppna ett foto i Lightroom som ligger hos dem? Fungerar allt som du tänkt dig?

  Har inte fullt lika mycket (~250gb) foton som du, men upplevde en traumatisk förlust av ca 1.5års fotande för några år sedan, när min enda backup lade av. Vill inte uppleva liknande igen 😉

  1. Hej Johan!

   Tråkigt med förlusten, men bra åtminstone att du kollar på backup nu.

   Backblaze kräver att du har alla källfiler lokalt. Filerna finns alltså både på min hårddisk och hos Backblaze. Skulle filerna på min hårddisk av någon anledning gå förlorade kan jag ladda ner alla filerna från Backblaze, men tills de är nedladdade kan jag inte öppna dem i Lightroom.

   Jag har planerat att göra en bloggpost som tydligare visar hur min backuplösning ser ut, men den är inte riktigt klar. Maila mig så kan du få ett utkast. Har du fler frågor hjälper jag dig gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *