Med hjälp av Arudino, Domoticz och MySensors har jag full koll på när krukväxterna behöver vattnas. Det är ett kul hemmabygge och billigt som alla kan göra. Sensorerna är batteridrivna och rapporterar in trådlöst. Du kan få mail när jorden är för torr så du inte glömmer vattna.
Systemet består av en Raspberry Pi som agerar kontrollenhet och en Arduino per krukväxt som skickar in data.
Sensor
- Arduino Pro Mini 3.3V 15kr AliExpress
- Batterihållare 2xAA 4kr AliExpress
- NRF24L01+ radiomodul 6kr AliExpress
- Kondensator 4.7uF AliExpress
- Fuktsensor 3kr AliExpress
- Dupont-kablar 6kr, räcker till 3 sensorer AliExpress
- Projektlåda svart AliExpress
Kostnad per sensor: ca 40kr
Kontrollenhet
- Raspberry Pi (jag använder version 2, men de äldre och nyare funkar också), 249kr för en äldre och 449 för den senaste
- NRF24L01+ radiomodul 6kr AliExpress
- Kondensator 4.7uF AliExpress
- Nätverkskabel (eller trådlöst nätverk om du köper en Raspberry Pi med inbyggt trådlöst nätverk)
- Minneskort (minst 4GB, SD eller SD micro beroende på vilken Raspberry Pi du väljer, eller detta som har adapter och passar båda storlekarna)
- USB-laddare för strömförsörjning (t.ex. denna för 150kr)
- Låda (OBS: behöver passa för din Raspberry Pi) AliExpress
Kostnad kontrollenhet: 550-800kr
För tio krukväxter blir totalkostnaden omkring en tusenlapp. Du behöver även en programmerare/FTDI-adapter för att programmera dina Arduinos. En sådan kostar 20kr.
Leveranserna från Kina tar 4-6 veckor, så beställ tidigt.
Nästa steg:
- Installera Domoticz på Raspberry Pi
- Koppla in NRF24L01-radiomodulen till Raspberry Pi
- Installera MySensorsGateway på Raspberry Pi och lägg till den i Domoticz
- Koppla ihop fuktsensorn och programmera den med MySensors
Extra:
- Spara batteri med Arduino Pro Mini 3.3V genom att ta bort power-dioden och spänningsregulatorn. Instruktioner. Ökar batteritiden från ca 3 veckor till 1-2 år.
Om man har en RPi med Domoticz redan, lägger man till GW i domoticz med IP istället? Har nämligen en Pi till överst då min ena Pi har z-wave modulen på sig och då kan man ju inte koppla på radion på den?
Grymt jobbat btw 🙂
Tack för berömmet!
Det borde funka, har dock inte testat köra Raspberry Pi som ethernet gateway. Tror en enklare lösning är att bygga en serial gateway med en Arduino och koppla in den på USB på Raspberry Pi:n. Instruktioner: http://www.mysensors.org/build/serial_gateway
Jag försöker köra en ESP8266 som ethernet gateway istället (lägre inköpskostnad än en Raspberry Pi) men har inte fått det att funka än. Instruktioner: http://www.mysensors.org/build/esp8266_gateway
Halloj
Spännande
Har du testat hur lång batteri tid du har?
Andreas
Hej Andreas!
En omodifierad Arduino Pro Mini klarar sig cirka tre veckor. Tar du bort dioden som lyser rött hela tiden och spänningsregulatorn (enligt instruktionerna på länken sist i posten ovan) bör du få 1-2 år.
Hallå,
Tycker du borde vidareutveckla detta, genom automatisk vattning. Har sett andra göra det med arduino dock inte med Mysensors. Hade blivit en succé kan jag säga.
Btw, vad plockar du ut för information till OP5? Själv har jag satt fuktigeheten, dock till PRTG.
Hej Peter.
Automatiskt vattning medför tyvärr rätt stora risker (dåligt med vattenläckage, särskilt inomhus) och är svårt att få ”estetiskt tilltalande”. Har dock en kompis som håller på att bygga bevattning på sin balkong, där effekten av vattenläcka är mindre och det är mindre onaturligt med fula slangar.
Finns även färdig MySensors-kod för styrning av bevattning, http://www.mysensors.org/build/irrigation och flera projekt, t.ex. http://forum.mysensors.org/topic/153/irrigation-controller-up-to-16-valves-with-shift-registers/
Jag plockar ut batterinivå och fuktighetsnivå. Informationen kan ses live på https://demo.op5.com/monitor/index.php/listview/?q=%5Bservices%5D%20host.name%20~%20%22Office%20Plants%22 (klicka bara på knappen för att logga in, behöver inte mata in något användarnamn/lösenord)
Hej!
Kort fråga, gäller samma hw nu (Arduino Pro Mini och NRF24L01+ radiomodul) eller skulle du valt annat om du gjort den idag? Tanken är att monitorera ca 8 ställen i ett växthus samt 6st i ett annat. I det första har jag ström för rasberry pi samt tänkt använda wifi för att skicka data in till monitor server. Jag vill även monitorera temp, går det via radio på Arduino?
Hej Fredrik!
För batteridrift gäller definitivt Arduino Pro Mini och NRF24L01+. Jag ser ut att få uppåt 8 års batteritid med mina blomsensorer på 2xAA.
Vill du köra Wifi direkt från sensorn rekommenderar jag Wemos D1 Mini. Riktigt trevlig att jobba med; snabb, mycket flash och ram, massor av funktioner (t.ex. inbyggd webbserver). Den drar dock rätt mycket ström så den behöver fast strömförsörjning (eller täta batteribyten). Men för vanlig temperatur och fuktighetsmätning föredrar jag ändå Arduino Pro Mini.
Övervakning av temperatur går fint på Arduino. Kolla på https://forum.mysensors.org/post/38344 för en bra diskussion kring vilka temperatursensorer som finns att välja på.
Hej Mikael,
Coolt, ville kolla av om det fanns nyare löningar som var att föredra nu. Faktum är att jag har fast ström tillgängligt i båda växthusen, så frågan är vad som blir bästa lösningen. Nedan är det jag vill uppnå, tar tacksamt i mot input på bästa lösningen. I din lösning, visst krävs det fortfarande att man moddar Arduino Pro Mini för att förlänga batteritiden?
Lilla Växthuset: (har möjlighet att dra in skarvsladd för fast ström)
* 6 – 8 växter som vill bevakas med fuktsensor
* 2 st temp mätare, en inne samt en ute (vattentålig).
* Om batteri drift väljs så vill jag övervaka batteritiden.
Plantor står tajt, dryga 1 meter från device som skall samla data.
Stora växthuset: (har fast ström tillgängligt)
* 8 -10 plantor/bunkrar att övervara med fuktsensor
* 2 st temp mätare, en inne samt en ute (vattentålig).
* Om batteri drift väljs så vill jag övervaka batteritiden.
Plantorna/bunkrarna är utspridda så vid fast lösning krävs ganska långa kablar fram till fuktsensorerna. Går det att göra så eller blir det problem?
Jag har läst att man kan använda MCP3008 chip till Raspberry för att få 8 analoga kanaler att läsa in data från, frågan är dock om det går rent praktiskt/tekniskt att dra fram långa kablar till varje planta utan att det blir problem?
Sorry för lång fråga 🙂
/Fredrik
PS: Jag var på Cloudbeer i sthlm då du körde demo på detta, borde frågat då =)
Jepp, moddning av Pro Mini behövs. Jag förstörde en eller två när jag provade föst, men nu kan jag modda en på bara nån minut 🙂
Mina noder rapporterar batterinivå hela tiden. Se graf och beräkning på https://forum.mysensors.org/topic/2147/office-plant-monitoring/165
Långa kablar är lugnt. Du kanske behöver öka stabiliseringstiden något (jag kör en halv sekund men med långa kablar kanske 1-2 sekunder behövs).
MCP3008 bör funka fint.
Kul att du var på cloudbeer! Hoppas det blir fler tillfällen.
Hej!
Hittade hit lite sent märker jag för en del av länkarna är döda, kan du uppdatera? Är sjukt sugen på att testa det här!
Fantastiskt skriven guide!
Tack Oscar, kul att du gillar guiden!
Jag har uppdaterat länkarna nu.