Säkerhetskopiering online för svenskar, del 1: Hastighet

Vi lagrar fler och fler viktiga filer på våra datorer; dokument, foton och e-brev som vi inte vill bli av med. Under senaste året har ett stort antal tjänster för säkerhetskopiering (backup) online dykt upp.

Många tjänster för onlinebackup riktar sig mot en internationell marknad. För oss svenskar är hastighet viktigt, och många har en internetuppkoppling som klarar flera megabit uppströms. De internationella tjänsterna är dock inte anpassade för denna kapacitet, vilket är förståeligt om man tänker på att den genomsnittliga uppladdningskapaciteten i USA endast är 2,2 megabit. Genomsnittlig uppladdningskapacitet i Sverige är 7,6 megabit. (Enligt Speedtest.net)

Jag har testat fyra backuptjänster: Mozy, Backblaze, Carbonite och Diino. Min internetuppkoppling klarar 11 megabit per sekund uppströms och 96 megabit nedströms enligt Bredbandskollen. De backup-klienter som kunde konfigureras ställdes in för maximal hastighet.

Resultatet blev följande:
Backblaze    1.5    1.5    12
Carbonite    0.5    1    1.5
Diino    4.5    4.5    60
Mozy    4.5    4.5    3.8

Första kolumnen visar backuphastighet (i megabit per sekund) när datorn används (Carbonite sänker hastigheten, förmodligen för att inte säkerhetskopieringen ska störa ditt datoranvändande). Andra kolumnen visar hastighet när datorn inte används och tredje kolumnen visar hastighet för återställning av backup. Vad innebär då denna hastighet över tid? Nedanstående diagram visar hur många gigabyte per dag de olika tjänsterna klarar hantera:
Backuphastighet, GB/dag. Blå stapel visar hur mycket du kan säkerhetskopiera om datorn är på och används åtta timmar varje dag. Röd stapel visar motsvarande kapacitet om datorn är på dygnet runt.

Hastighet för återställning varierar också kraftigt:

Jag har nästan 500 gigabyte foton som jag vill ha säkerhetskopierat. Att ladda upp denna mängd data tar 11 dagar (om datorn är på dygnet runt) för Diino och Mozy medan Carbonite behöver nästan 2 månader.

Det är också stor skillnad på hur lång tid återställningen tar. Att återställa 500 gigabyte från Diino tar endast inte ens ett dygn medan en återställning från Carbonite tar över en månad.


Hastighet är dock inte allt. Nästa post kommer jämföra backuptjänsternas funktionalitet.

6 kommentarer

    1. Tack för tipset! Jag har inte sett storegate tidigare. De verkar dock vara 60% dyrare än de andra tjänsterna ($7,99 per månad istället för $5 per månad). Jag antar att det gamla vanliga ”man får vad man betalar för” fortfarande gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *