Säkerhetskopiering: RAID vs USB-disk vs onlinebackup vs NAS

Alla vet att backup är bra, men varför ska du säkerhetskopiera? Vad är det du egentligen skyddar dig mot? Förlust av dina filer är det självklara svaret, men alla typer av säkerhetskopieringslösningar skyddar inte mot alla typer av problem.

Oavsett om du backupar till ett NAS, en extern USB-disk eller online så är det inte säkert att säkerhetskopian skyddar dig när det gäller. Den här tabellen illustrerar fem olika typer av problem som du kan vilja skydda dig mot:

Trasig sektor (eller om din hårddisk lägger av helt)

Hårddiskar håller inte för evigt, och ibland får en hårddisk en eller flera trasiga sektorer. Detta kan inträffa på grund av slitage eller genom våld, till exempel om hårddisken tappas i golvet. När detta händer kan en eller flera filer på hårddisken inte läsas. Det finns program som kan försöka återställa skadade sektorer, till exempel SpinRite men det är inte säkert att de lyckas. Har du däremot en kopia kan den skadade informationen återställas.

Tabellen visar tydligt att RAID inte är någon backup. RAID skyddar visserligen om en hårddisk har skadade sektorer eller om den dör helt, men det är också det enda skyddet du får av RAID.

Inbrott

Blir det inbrott är förmodligen datorn det första du blir av med, och därmed alla dina filer om du inte har rätt backup. Säkerhetskopierar du till en annan hårddisk i samma dator lär den disken också åka med, och om du har en USB-disk intill datorn blir du förmodligen av med den också. Lösningen här kan vara att gömma undan en USB-disk någonstans där den inte syns, eller låsa in den.

Brand eller översvämning

Precis som vid inbrott är det stor risk att du blir av även med säkerhetskopian om det börjar brinna eller det uppstår en vattenläcka. Ett brandskyddat kassaskåp kan vara räddningen, men den bästa lösningen är att ha en kopia på en annan plats.

Blixtnedslag (eller komponentfel i datorn som kortsluter flera enheter)

Bor du på landet vet du säkert att blixtnedslag ofta slår ut elektronik. I stan är risken mycket mindre, men en trasig komponent i datorn kan orsaka kortslutning vilket kan slå ut flera andra enheter.

Oavsiktlig ändring eller radering

Detta är en händelse som många glömmer att skydda sig mot. Tänk om du råkar spara över en viktig fil, eller får en trojan som krypterar dina filer och vägrar låta dig avkryptera dem utan att du betalar?

De flesta backuplösningar sparar bara den senaste versionen, så om du försöker återställa filerna får du bara tag på den nya versionen – som har samma problem. En del online-backuplösningar, t.ex. Backblaze (som jag använder), sparar bara borttagna och ändrade filer en viss tid. Upptäcker du problemet för sent kan du alltså inte återställa filen.

De olika backuplösningarna har dock sina fördelar, och det är viktigt att du väljer en nivå som är lagom för dig. Detta kommer behandlas i en senare bloggpost.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.