Nextflix på semestern – Netflix till Sverige

I början av augusti var jag och min kära fru i San Francisco på semester. Vi hyrde en lägenhet (via Casa Buena Vista Rental) och i den ingick Netflix. Jättekul tyckte jag som hört mycket om deras succé i USA och hur lätt det är att använda. De har också gjort sig kända för tuffa tekniska lösningar, och därför följer jag Nextflix tech-blog.

Därför blev jag extra glad när jag härom dagen läste att Netflix kommer till Sverige i slutet av året. För alla som inte fått chansen att prova Netflix tänkte jag sammanfatta mina erfarenheter från semestern.

I lägenheten fanns en Roku-box. Det är en liten låda på cirka 10x10x3 centimeter som är helt tyst. Till den finns en fjärrkontroll.

Netflix är riktigt bra på TV-serier. De har massor av serier, både gamla (som Vänner) och serier som går på TV nu. Du kan se hur många avsnitt du vill, när du vill. Jag fastnade för serien Burn Notice och såg 7 avsnitt under semestern.

När det gäller film är utbudet sämre. Jag hade 11 filmer i min ”vill se”-lista på Filmtipset och ingen av dem fanns på Netflix. Det kan ha varit otur, men jag tycker det är lite konstigt med tanke på att det är flera filmer från 2000-talet blandat med äldre från 50- och 70-talet.

Netflix största styrkor

  • Enkelt – bläddra i katalogen och klicka på play
  • On demand – du ser vad du vill när du vill, inget behov att passa tider. Pausar du ett avsnitt kan du fortsätta där du var senare.
  • Lätt att hitta något att se. Netflix har jobbat hårt på att kunna ge dig bra rekommendationer baserat på vad du sett tidigare. Detta fungerade dock inte så bra på semestern eftersom vår smak och andra gästers smak inte var samma.
  • Priset – i USA kostar Netflix 7,99 USD (dvs strax över 50 kr) per månad. Min gissning är att det kommer kosta 99 kr per månad när det kommer hit, vilket fortfarande är klart överkomligt tycker jag.

Något som vi märkte var att Netflix visade dålig bildkvalitet precis i början av ett nytt avsnitt, men efter en halv minut hade den anpassat sig till hur mycket bandbredd som fanns tillgängligt och visade bra bildkvalitet så det var inget problem.

Det fanns textning till de flesta serier och filmer, vilket jag tycker är positivt, men en del hade endast textning för hörselskadade. Detta för förstås jättebra för de med hörselskada, men jag tycker det är störande att det står när någon flämtar eller andas så jag föredrar den textning som är märkt non-HI.

Jag ser verkligen fram emot att Netflix kommer till Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.