Benchmark: Java-prestanda på Raspberry Pi (överklockning)

Som jag nämnde tidigare har jag installerat Java på min Raspberry Pi. Att köra java-program på en Raspberry Pi går inte särskilt snabbt.

För att få en uppfattning av hur snabbt körde jag prestandatest-sviten Dacapo. Den kör ett antal test som simulerar olika typer av program.

För att ha något att jämföra med körde jag testet på min iPod Touch 1gen från 2007 och på min arbetsdator, en PC med fyra kärnor som har några år på nacken.

Min PC var omkring 100 gånger snabbare än Raspberry Pi, så den är inte så lönt att jämföra med, men iPod Touch presterar i nivå med Raspberry Pi för de tester den klarar köra. (Den misslyckas dock med en hel del tester, dels på grund av minnesproblem, dels för att vissa java-bibliotek saknas.)

Java-versionen jag använde för testerna på Raspberry Pi var OpenJDK (IcedTea7 2.1.1).

Testerna på Raspbmc visade mycket sämre prestanda, vilket förmodligen berodde på att xbmc kördes i bakgrunden. Överklockning gjorde stor skillnad. Jag använde följande inställningar vid överklockning:

arm_freq sdram_freq gpu_freq
900 500 300

Det finns fler inställningar att ändra på vid överklockning. Du överklockar genom att ändra i /root/config.txt och en fullständig beskrivning av alla överklockningsparametrar hittar du på elinux.org. Mer information på svenska finns i denna tråd på Sweclockers.

Min slutsats är att Raspberry Pi är ganska långsam om man jämför med en modern PC, men jämfört med en iPod Touch är den ungefär lika snabb. Överklockning gör stor nytta och påverkar inte stabiliteten, så vill du få mer hastighet ur din Raspberry Pi kan du enkelt ändra parametrarna i config.txt och boota om och vips så har du en snabbare dator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.