Billig backup? Amazon Glacier vs Backblaze

Amazon presenterade nyligen en ny tjänst, Amazon Glacier. Den är precis som en glaciär: långsam men inget stoppar den. Du betalar inget för att ladda upp data till Glacier, och lagring kostar 0,01 USD (cirka 7 öre) per gigabyte och månad. Detta är under en tiondels kostnad jämfört med Amazon S3.

Med en kostnad på 0,01 USD per månad kan du lagra 500 GB i Glacier innan du når upp i Backblaze:s månadskostnad på 5 USD. Lagrar du mindre än 500 GB kan Glacier alltså bli billigare – men det finns en hake. Skulle du behöva återställa data kan det kosta en hel del. Amazons prismodell för återställning av data är komplicerad, men hur den är uppbyggt tyder på att den inte riktar sig till individuella användare.

En viss andel av lagrad data kan återställas gratis varje månad. I ett stort system med många användare fungerar detta bra, eftersom alla användare inte kommer behöva återställa sin data samtidigt.Därför tror jag Glacier kommer användas av många företag som erbjuder online-backup, och kanske även av företag som vill slippa ha bandstationer för sin interna backup.

Skulle jag behöva återställa mina 900 GB på en dag skulle det kosta 6 221 USD (om jag räknat rätt, beräkningen är som sagt komplicerad). Jag kan dock återställa 40 GB (5% av all lagrad data) per månad gratis, så om jag bara tappar en liten del av mina filer behöver jag inte betala något för återställningen.

Amazon Glacier är en innovativ och intressant tjänst, men den passar inte för mina backupbehov. Jag fortsätter använda Backblaze, både för att det blir billigare och för att jag inte har lust att ladda upp 900 GB en gång till. Däremot kommer kanske Backblaze själva komplettera sina storage pods med lagring i Glacier, fast deras pods kostar dem 0,0025 USD per månad i inköp, serverhallshyra och strömförbrukning så de har faktiskt billigare lagring själva.

7 kommentarer

 1. Även om du tappar allt ditt data kan du återställa allt gratis, förutsatt att du inte behöver allt på en gång. Säg att vi t.ex pratar om en fotograf med hela sitt bildbilbliotek, hur stor är sannolikheten att man behöver ha tillbaks alla sina bilder direkt? Egentligen kanske du inte ens behöver läsa tillbaks dom alls förrän du behöver en specifik fil, förutsatt att du då kan vänta 4h.

  Glacier lämpar sig helt klart inte för att ta backup av applikationsservrar eller databaser, när man vid en restore antagligen behöver ha tillbaks mycket stora mängder på en gång, men för filbackup och arkivering är det ju otroligt intressant.

  1. Hur räknade du då? Matar jag in 900GB på en dag på Glacier får jag en kostnad på 3359.93 USD.

   Men tack för tipset om kalkylatorn i vilket fall som helst, den fanns inte när jag räknade första gången. Den gör det klart enklare att räkna ut kostnaden.

    1. Ah, det är kanske så det funkar ja. Det är mer än 10 gånger billigare än i min första beräkning, men fortfarande väldigt dyrt jämfört med månadskostnaden. Kan man vänta en månad med återställning kostar det visserligen bara 223.76 USD, men det är fortfarande mer pengar än att få en USB-disk skickad till sig från Backblaze (189USD).

 2. Vet inte om Amazon ändrat prissättning på den senaste tiden men jag får det till:
  900 GB per mån = $9.90 = 65:-

  Att ladda hem allt: (Data Retrieved, Månad) $10 = 65:-
  (Man har ju oftast inte så brottom att få tillbaka allt.)
  http://calculator.s3.amazonaws.com/calc5.html

  Eller har jag missat något?

  Jag har personligen kört med Backblaze i nu ett år och är inte alls nöjd, okey det är ett lågt pris och jag får lagra hur mycket jag vill. MEN det går sååå sakta, det tar ju extremt lång tid att skicka all data till deras datacenter i USA.

  För mig blir det att gå över till Glazier iaf.

  1. Jepp, det stämmer att 900GB på Glacier på Irland kostar 9,90$ per månad att lagra (9,00$ i USA). Det är ungefär dubbla priset mot Backblaze. Men går backupen för långsamt till Backblazes datacentrer kan det ju vara värt att betala lite mer. Vilken hastighet får du och hur snabbt behöver det gå? Min senaste laddning bilder laddades upp till Backblaze med en genomsnittlig hastighet av 13GB per dygn (dvs lite mindre än 600MB per timme). Får du liknande hastigheter?

   Vilka siffror matar du in i kalkylatorn när du får 10$ för återställningen? (Tips: det går att spara och dela en uträkning, precis som petal gjort ovan.) Min gissning är att du inte tagit med ”data transfer out”. Det kanske inte behövs? Jag lyckas inte hitta någon tydlig dokumentation på vad som gäller. Läser jag på http://aws.amazon.com/glacier/ verkar det som att man får betala både retrieval och data transfer, men jag är inte säker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *